«
  1. Anasayfa
  2. Başarı Hikayeleri
  3. MİLETLİ THALES HAYATI / Motivasyon Sözleri

MİLETLİ THALES HAYATI / Motivasyon Sözleri

Motivasyon Sözleri

MİLETLİ THALES HAYATI / Motivasyon Sözleri

Yazımızda Miletli Thales kimdir, Thales hayatı, Felsefe alanında ve bilim alanında yatıkları ve Başarısının sırrı olan felsefik görüşlerini dile getirdiği ilham verici Motivasyon Sözleri paylaşmak ve bu ünlü filozofun bizlere farkındalık sağlaması amçlanmıştır.


Bilimle felsefenin doğduğu yer, Batı Anadolu’da bir İyonya şehri olan Milet’tir. Felsefe ve bilimi Milet’te başlatan da Thales’tir. Onun sayesindedir ki ilhamlar, bilginin pratik faydası için değil, sadece gerçek uğrunda bir yığın sorularla boğuşmuşlardı.

Thales’in kafasındaki ilk soru, dünyaya dairdi. “Dünyanın ana maddesi neydi; bu düzen nasıl kurulmuştu; nasıl korunuyordu ve dünya nereye gidiyordu?” Bu sorular, Thales’ten günümüze kadar bütün filo- zihnini yormuştur. Şüphesiz bugün ilim ve fikir Thales’in teorilerinin çok üstüne çıkmıştır, öncülük şerefine gölge düşürmez.

Thales yalnızca karanlıklara gömülmüş, bilimsel yapan insan değildi. Gerektiğinde zekâsını yarar için de kullanmasını bilmiştir. Nitekim Mısır piramitlerinin boyunu ilk kez ölçen odur. Mısır’a gidip, piramitlerin yanında durmuş. Kendi gölgesi boyu kadar olunca piramitlerin gölgesini ölçtürmüş ve böylece piramitlerin yüzlerce yıl ölçülemeyen boylarını ölçmüştü.

Ticari Anlamda Becerileri

Yine, filozofların paraya pula itibar etmemelerine rağmen, bir filozofun, aklını para kazanmaya odakladığında kolayca zengin olabileceğini göstermek için Milet’in yağhanelerini kiralamış ve gerçekten de çok para kazanmıştı.

Sonra da hemşerilerine “Sırf sizin, istesem bile para kazanamayacağımı söylemenizden dolayı bu işe giriştim” diyerek, kazandığı parayı fakir fukaraya dağıtmıştı. Bu tavrıyla aynı zamanda, filozofların tutkularının dünyalık olmadığını da göstermiş oluyordu.

Ünlü bilgin her şeyin temel maddesi olarak suyu alıyor ve onda, Tanrıca yaratma gücünün, mıknatıstaki çekme gücü gibi hayat gücünün bulunduğunu düşünüyordu. Başta Herakleitos olmak üzere, kendisinden sonra gelen feylesoflar temel madde olarak ateşi düşünmüşlerdir. Thales’e göre depremler, üzerinde yeryüzünün gemi gibi yüzdüğü suyun kımıldamasıyla olmaktadır.

Thales, aynı zamanda bir astronomdur. Lidya Kralı Alyattes ile Med hükümdarı Siyaksares (Cyaxares) arasındaki savaşın en hareketli anında (Hz. İsa’dan önce 585 yılının 28 Mayısı) güneş tutulmuş ve Herodotos’un deyimiyle gün geceye dönüşmüştü. İki taraf da bunu tanrıların bir işareti sayarak savaşı bıraktılar.

Oysa Miletli Thales, bunu tam bir yıl önceden hesaplayarak İyonyalılara duyurmuştu. Miletlinin gökyüzü bilgisini geniş ölçüde Mısır’dan aldığını söyleyenler vardır. Ama o, o zamana kadar Anadolu’da birikmiş bilgilerle Mısır’da gördüklerini kafasında yoğurarak, çağı için inanılması zor buluşlar ortaya koymuştu.

Thales aynı zamanda büyük bir matematikçi ve geometriciydi. Bir dairenin çapla iki eşit parçaya ayrıldığını ilk olarak o söylemiştir, ikizkenar üçgende taban açılarının eşit olduklarını ilk olarak o göstermiştir.

Birbirini kesen iki doğruda, ters açıların eşit olduğu teorisini bulan odur. Denizdeki gemiler arasındaki uzaklığı kıyıdan ölçen de yine Thales’tir.

Thalese ait İlham verici Motivasyon Sözleri

Kefeletin yoldaşı felâkettir.
– Kötü yoldan zengin olma.
-Babadan kötü şey kapma!
-Ana babana ne gibi yardımlarda bulunmuşsan, yaşlandığında kendin de öylelerini bekle.
-İşsiz güçsüzlük acınacak bir durumdur.
Ölçülü ol.
-Kıskançlığı celb etmemek için saadetini gizle, acınmayı celb etmeyecek şekilde hareket et.
-Kendine hâkim olamama zararlı bir şeydir.
-Fark gözetmeksizin herkese güvenmekten çekin.
-Emrediyorsan kendi kendini idare et.
-Orada olsun veya olmasınlar dostlarını hatırla.
Dışını güzelleştirme, ne türlü yaşıyorsan onunla güzelleşmelisin.
Sana yeminle bağlanmış olanlara sözlerinle menfur olmaktan çekin.
-İyiliği bilmek güçtür.
En büyük hoşnutluk, istenileni elde etmektir.
-Aşırılık bir kötülüktür.
Cahillik ağır bir yüktür.
-En çok layık olanı öğren ve öğret.
-Eli boşluktan kaçın, zengin olsan bile.

BİLGELİK HİKÂYELERİ / CEVDET KILIÇ


Kişisel gelişim hikayeleri kategorimize ait “İşadamı ve Balıkçının Hikayesi” isimli, başarı Hikayesi okudunuz, Yorumlarınız bizim için Çok değerli, yorumlarınızı bekliyoruz.


İlginizi Çekecek Hikayeler


Hikayeler Kategori

Kısa Hikayeler
İbretlik Hikayeler
Dini Hikayeler
Aşk Hikayeleri
Başarı Hikayeleri
Gerçek Yaşam Hikayeleri
Sizden Gelen Hikayeler
Yaşam Tadında Kısa Hikayeler (Youtube)

İlginizi Çekecek Hikayeler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *