«
  1. Anasayfa
  2. Eğitici Masallar
  3. ATA SÖZÜ MASALLARI / Eğitici masallar

ATA SÖZÜ MASALLARI / Eğitici masallar

eğitici masallar

Bakarsan bağ olur Bakmazsan dağ olur / Eğitici Masallar

Eğitici masallar bölümümüzde sizlere sıklıkla duyduğunuz bir ata sözü masalları nı anlatmak istiyorum “Bakarsan Bağ olur, Bakmasan dağ olur” Eğitici masallar, çocuklarınızın eğlenerek okumaları ve dersler çıkarmaları için hazırlanmıştır. Masalımızı Videomuzdan dinleye bilirsiniz.

eğitici masallar

 


Çok eski zamanlardan birinde Dillere destan bir çiftçinin iki bağı varmış. Doğrusunu söylemek gerekirse, Bu Çiftçi Tüm ömrünü bu iki bağ harcamış.

Gece gündüz bağlarına bakar onlarla ilgilenirmiş. Bundan olacak ki O civarda Böylesine güzel Başka Bağlar daha hiç görülmemiş.

Yeşilliği, Görüntüsü, Meyvelerinin bolluğu herkesin dilinde imiş. Gelen geçen çiftçiye laf atıyormuş;
-Efendi, Sen ne yaparsın da buba böyle güzel olur. Hep canlı, Hep güzel kalır. Derlermiş

Çiftçi gülümseyerek;

-Çok şükür Bağımız bostanımız çok güzel, Lakin İşin sırrı o kadar da zor değil. Tek mesele severek çalışmak. Ben şu gördüğünüz ağaçları toprağı çocuklarım gibi severim, Onlara gözüm gibi bakarım dermiş.

Gelmiş Devran dönmüş, Zaman Hızlı ilerlemiş. Her insan gibi bu çalışkan Ve iyi yürekli çiftçide yaşlanmış. Bu yaşlı çiftçinin dünyada varı yoğu iki oğlu ve iki bağıymış.

Bu güzel Bağları oğulları arasında paylaştırmış. Onlara bu paylaşım esnasında şunları söylemiş;

– Ben bütün ömrümü, Bu iki bağ ve sizin için harcadım çocuklarım. Ağaçlarını, toprağını, Sizi nasıl sevdiysem öyle sevdim. Bağlarımı kurutmayın, Onlara gözünüz gibi bakın, Bu sizden baba olarak tek isteğimdir. Gözüm arkada kalmasın demiş.

İki genç kardeş, Babalarının bu sözleri karşısında çok duygulanmışlar. Büyük olan kardeş;

– Kardeşimi bilmem Ama ben bağıma çok özen göstereceğim, Bunu sana söz veriyorum babacığım. Eskisinden daha da güzel olacak. Bundan emin olabilirsin, Gözün arkada kalmasın. Demiş.

Küçük kardeş ise;

– Sen sakın Endişelenme Canım babacığım, Ben de ağabeyim gibi yapacağım emin ol Emanetine sahip çıkacağım demiş.

Demişler demesini de, Hayat böyle midir acaba, Bilirsiniz ki Lafla peynir gemisi yürümez. Bu güzel Bağlara bakmak onların güzelliğini yıllardır korumak Kolay bir iş değildi aslında. Çok emek isteyen bir iştir.

Kardeşlerden büyük olanı Babasına verdiği sözü kısa sürede unutmuş, Doğrusunu söylemek gerekirse Büyük oğlan biraz rahatına düşkünmüş. Geceleri geç yatar, Sabahları geç kalkarmış.

Eğlence ile geçermiş günleri. Bağını Canı ne zaman isterse o zaman sularmış, istemezse de sulamazmış.

Ama Küçük kardeş bu konuyla ilgili ağabeyini sık sık uyarırmış. Babasına verdikleri söze hatırlatır,  “Abiciğim, Toprağına sahip çık lütfen, Babamızın yıllar boyu bu bağa verdiği emekleri heba etme.

Ona verdiğimiz sözleri unutma. Bu bağların Bizim ekmek kapımız olduğunu söylerdi hep babam”. Ağabey, Küçük kardeşinin kendisine nasihat etmesinden pek hoşlanmazdı.

Kardeşi ne zaman ona bu gerçeği hatırlatsa, Sen benim işime karışma Kendi bağına bak derdi.

Küçük kardeş ağabeyinin bu durumuna pek üzülürmüş ama Elinden de hiçbir şey gelmezmiş. Babasının yıllarca Emek verdiği Bağa bakar bakar içlenirmiş.

Onun ağaçlarının gözleri önünde sarardığını, Kuruduğunu gördükçe içi acırmış. “Ah babacığım, Bugünleri İyi ki görmüyorsun. Eğer görseydin, Ne kadar üzülürdüm”. Diye sitem edermiş kendi kendine.

Küçük kardeş, Babasının Ona verdiği bağa gözü gibi Bakarmış. Her geçen yıl o bağın güzelliğine güzellik eklenmiş.

Gelen geçen artık bu iki bağdan yalnızca küçük kardeşin bağına bakar olmuşlar. Küçük kardeşin bağına Hayranlıklarını dile getirmişler.

Gelmiş ve bir an yaşanmış, Nasıl olmuş kimse anlamamış da, Büyük Kardeş, kardeşinin bağında şöyle etrafına bir göz gezdirmiş. Sonra bir de dönmüş Kendi bağına bakmış.

Babasından ona kalan Miras olan bu bağ Yangın yeri gibiymiş. Kendi bağı helak olmak üzere iken kardeşinin Bağından meyveler fışkırıyormuş. Adeta Bir cennetmiş kardeşinin bağı.

Büyük Kardeş bu duruma pek öfkelenmiş. Hazmedememiş, Sonra Kendi kendini Yanlış düşüncelerle İkna etmiş. Ve gelip gidip söylenirmiş. “Babam, Bizim aramızda adaletsizlik yapmış, Balığın iyisini kardeşime bırakmış.

Kurak verimsiz ve Kötü olanı da bana bırakmış”. Dermiş. Kendi hatalarını görmek istemezmiş, Tüm suçu babasını atıp, Rahatlarmış.

Küçük kardeş ağabeyinin bu sözlerini artık dayanamamış. Bir gün karşısına çıkıp konuşmuş onunla;
– Abiciğim Neden böyle yapıyorsun, sen keyif çatarken, Evinde uyurken, Dışarılarda gezer tozarken ben Bağıma bostanıma baktım.

Didindim durdum. Çalıştım onun için. Suladım ağaçlarımı otlarımı topladım. Tıpkı babam gibi yaptım. Ondan ne öğrendiysem her şeyi uyguladım.

Bütün ağaçlarla bitkilerle, Tek tek ilgilendim. Onları sevdim onlarla konuştum. Ne de olsa ” Bakarsan bağ olur, Bakmazsan Dağ olur” demişler. Diyerek Kendisini savunmuş.

Ne çare ki, Büyük kardeş Bu sözler karşısında iyice sinirlenip öfkesi arttıkça artmış. Fakat kardeşine Cevap verememiş, Çünkü kendisinin haksız olduğu gün gibi ortada aymış.

Hasat vakti geldiğinde ise Büyük kardeşin bağı Ona Tek Bir salkım üzüm vermemiş. Ama küçük kardeşin Bağında, Adeta düğün yeri varmış. Sepetler üzümlü dolmuş.

Küçük kardeş Ürünlerini pazara götürüp satmış. Kış için gerekli tüm hazırlıklarını yapmış. Büyük kardeş ise Yazı boş boş geçirdiği için, Kışın ne yiyeceğini kara kara düşünmeye başlamış. İşte o an gözlerinin önüne Yaz Boyu Kan ter içinde gece gündüz çalışan babacığının görüntüleri gelmiş.

Gözleri dolmuş, Ağlamaya başlamış. ” Babacığım Bizim rızkımızı kazanabilmek için ne kadar çok çalışırdı. Bense ne onun izinden gidebildim, Nede emanetine sahip çıkabildim. Ben ne biçim insanım diye içten içe söylenerek kahırlanırmış.

Küçük kardeş o güz meyveleri sebzeleri satınca, Abinin kapısını çalmış. Kazandığı paraları onunla paylaşmış. Ağabeyine kışı çıkartabilecek kadar yardımda bulunmuş. Büyük oğlan kardeşinin bu iyilik karşısında çok utanmış;

– Ben seni kıskanıp yüzüne konuşurken, Hem de arkandan laf ederken, Sen bana bu iyiliği mi yapıyorsun. Sen gerçekten çok iyi bir kardeşsin ve babamızın emanetine çok iyi baktın, Ona verdiğin sözleri unutmadın demiş.

Küçük kardeş;

– Abim, Biz kardeşiz. Babamızın Bize en büyük emaneti bu Bağlar değil. Bize bıraktığı Kardeşliğimizdir. Bağlardan önce ona sahip çıkmalıyız, onu korumalıyız, diye Açıklamada bulundu.

O günden sonra, iki kardeş, El ile vermişler, Yorulmadan tükenmeden çok çalışmışlar. Ne de olsa Bakarsan bağ olur, Bakmazsan dağ olur.

Sevgili çocuklar, Bu atasözünün bizlere ne anlatmak istediğini Anladınız değil mi. Neydi atasözümüz” Bakarsan bağ olur, Bakmazsan dağ olur”. Söz İlla bir işin güzel sonuç vermesi için, Emek vermek gerektiğini anlatır. Eğer Bir iş için Emek vermezsen, O iş heba olur.


Eğitici masallar serimizde Ata sözü masalı “Bakarsan Bağ olur, Bakmasan dağ olur” isimli  masalımızı okudunuz,  eğitici çocuk masalı mızı beğenmeği ve paylaşmayı unutmayın.


Yorumlarınız bizim için çok önemli.. Yorum Eklemeyi Unutmayın

Bu Masallarımızı Okudunuz mu?


MASAL KATEGORİLERİ
Masal Oku
Dini Masallar
Eğitici Masallar
Türk masalları

İlginizi Çekecek Hikayeler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *