«
  1. Anasayfa
  2. Eğitici Masallar
  3. Yalancının Mumu / Eğitici Masallar

Yalancının Mumu / Eğitici Masallar

eğitici masallar

Yalancının Mumu / Eğitici Masallar

Eğitici masallar kategorimizde yer alan Eğlitici dini masal sunmak istiyorum sizlere, Okuyacağınız Eğitici Türkçe masallar ımız çocuklarınızı eğlendirecek ve çocuklarınızın gelişimine destek olacaktır. Masalımızı Altta bulunan video ile dinleye bilirsiniz.

yalancının mumu


Sevgili Günlük,

Yalancıları sevmem. Hem de hiç sevmem. Annem ve babam, her ne olursa olsun, doğru söylememizi ister. Çünkü yalan söylemeye başladığınızda, bunun sonu gelmez derler. Yalan o kadar kötü bir şey ki, sanki hastalık.

O yüzden ben çok korkarım yalandan. Yalan, kişinin gerçeği saklayıp, bildiğinin aksini söylemesidir. Yalancılık, çok çirkin bir huy.

Dinimiz İslam bu yüzden yalanı haram kılmış ve şiddetle yasaklamış. Bu nereden mi aklıma geldi? Bugün sınıfta olanlardan… Neler mi oldu? Anlatacağım. Ama ondan önce küçükken söylediğim bir yalanın başıma neler açtığını anlatacağım sana.

Artık şunu biliyorum ki, bir yalan söylediğin zaman başın dertten kurtulmuyor. Çünkü onu kurtarmak için başka yalanlar da söylemek zorunda kalıyorsun. O yalan, başka bir yalan söylemene sebep oluyor, sonra yine başka bir yalan, öbürünü kurtarmak için başka bir yalan…

İlkokul birinci sınıfa yeni başlamıştım. Çok heyecanlıydım ve korkuyordum. Arkadaş edinememiştim, zaten hiçbirimiz birbirimizi tanımıyorduk ki. Canım sıkıldı ve tahtaya resim çizmeye başladım.

Teneffüs boyunca o kadar çok resim çizmişim ki, tahta dolmuş. Zil çalınca da koşarak yerime oturdum. Öğretmenimiz sınıfa geldiğinde,

– Bu resimleri kim çizdi, diye sordu.

Küçüktüm ve öğretmenimin kızacağını sanmıştım. Hiç sesimi çıkarmadım. Ama bir yandan da korkuyordum. Sustum. Sınıftaki çocuklardan biri,

– Şu mavi tokalı kız çizdi, dedi.

O kadar kötü olmuştum ki anlatamam. O mavi tokalı kız bendim. Öğretmenim,

– Betül sen mi çizdin, dediğinde,

– Hayır, dedim birdenbire.

Ses çıkarmayarak bir yalan söylemiştim. “Hayır” diyerek bir yalan daha söylemiştim. Etti mi iki yalan? Hem de daha okulun ilk günleriydi, öğretmenim beni “yalancı” olarak tanıyacaktı. Hâlbuki hiç yalan söylemezdim, korktuğum için böyle olmuştu işte. Öğretmenim bana baktı:

– Betül, dedi soran gözlerle.

Ağladım, hüngür hüngür ağladım:

– Bana kızarsınız diye çok korktum. O yüzden sesimi çıkaramadım. Ben yaptım öğretmenim, diye ağladım. Öğretmenim başımı okşadı:

– Kızacak ne var bunda? Resimler çok güzel. Ben de kim çizdiyse okuldaki resim kursuna yazdıralım diye düşündüm, deyince ne yapacağımı bilemedim. O günden ve söylediklerimden hâlâ pişmanlık duyuyorum. Ve ne olursa olsun hiç yalan söylemiyorum.

Bugün bizim okulda da böyle bir şey oldu. Sınıftaki arkadaşlarımızdan biri sınıf tahtasının yere düşmesine sebep olmuş. İşin garip tarafı, kimin yaptığını hiçbirimiz görmemişiz. Müdür Bey sınıfa geldi ve,

– Kim yaptı bunu, diye sordu. İçeride bir uğultu dolaştı. Ama kimse cevap vermedi. Sınıfın en yaramazlarından biri olan Cengiz’den şüphelenen Müdür Bey,

– Cengiz sen benimle geliyorsun, deyince Cengiz ayağa kalktı:

– Öğretmenim, ben bir şey yapmadım. Müdür bey ısrarlıydı:

– Benimle geliyorsun!

O sırada arkadaşlarımızdan biri yerinden fırladı:

– Cengiz yapmadı öğretmenim, ben yaptım, dedi.

Sınıftaki en iyi huylu, en uysal çocuklardan biriydi o. Müdür Bey bile inanmadı:

– Sen mi yaptın? Sen yapmazsın oğlum böyle şeyler, deyince, Osman,

– Ben yaptım, daha doğrusu olay olurken oradaydım. Tahtada problem çözüyordum. Birdenbire üstündeki vidası çıktı ve tahta düştü, dedi.

Müdür Bey,

– Oturun hepiniz yerinize ve sessizce öğretmeninizi bekleyin, diyerek çıktı.

Osman ortaya çıkmasaydı, Cengiz hiç bilmediği bir konu için ceza alacaktı belki de. Cengiz, Osman’ın yanına gitti:

– Doğruyu söylediğin için teşekkür ederim. Ceza alacaktım neredeyse, dedi. Osman,

– Önemli değil, doğru olan buydu, dedi.

Bu olayın sonu mutlu bitti. Bugün konularımız hep yalan üzerineydi. Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinde de yalandan bahsettik.

Öğretmenimiz;

– Yalan, insanları birbirine düşürür, güven duygusunu yok eder. Toplum içinde karışıklıklara sebep olur. Dostlukları yıkar, yerine düşmanlık tohumları eker. Yalan er geç ortaya çıkacağından, yalancılar kendilerine güvenilemeyen, saygı duyulmayan ve sevilmeyen insanlar durumuna düşerler, diyerek bütün konuyu özetledi aslında.

Gerçekten de, yalan ne kadar kötü bir şeydi. Eğer Osman kalkıp da “Ben yaptım.” demeseydi, bu iş yaramazlıkları ile ünlü olan Cengiz’in üzerinde kalacaktı. Daha sonra neler olabileceğini düşündüm de, çok üzüldüm.

Cengiz “Ben yapmadım!” dese de, ona hiç kimse inanmayacaktı. Sonra Müdür Bey onu disiplin kuruluna yollayacaktı. Okul malına zarar vermekten ne ceza alacaktı kim bilir? Bu arada Osman’ın çekeceği vicdan azabını düşünebiliyor musun?

O saatten sonra gidip, “Ben yaptım.” dese bile, ne yararı olurdu ki… Bu sefer Osman ve Cengiz’in araları açılacaktı, belki de birbirlerine düşman olacaklardı.

Derse devam ederken, arkadaşlardan biri “Yangın vaaar!” diye bağırdı. Bu şakaları ile ünlü Efe’den başkası değildi. Sınıfta herkes telaşlandı, ne yapacağımızı bilemedik.

Öğretmenimiz de telaşa kapıldı. Bizi sınıftan dışarıya çıkarmak için sınıf kapısını açtı ama o sırada Efe “Şaka yaptımmm, şaka yaptııım.” diye gülmeye başlayınca, öğretmenimiz kızdı:

– Yalan söylemek çok kötü bir davranış demedim mi ben az önce?

– İyi ama ben şaka yaptım, yalan söylemedim ki, dedi.

Öğretmenimiz bununla ilgili bir hadis söyledi:

“Yazıklar olsun insanları güldürmek için yalan söyleyene! Yazık ona.” Şaka bile olsa, yalan söylememek lazımmış.

Sevgili günlük; yalan söylemek Ne kadar tehlikeli bir şey sahiden de. Efe’nin durup dururken böyle bir şaka yapmasını da hiçbirimiz anlamadık doğrusu. Neyse yine dopdolu bir gün geçirdik.


Eğitici masallar serimizde betül’ün günlünde ”Yalancının Mumu” isimli  masalımızı okudunuz,  eğitici çocuk masalı mızı beğenmeği ve Yorum yazmayı unutmayın.


Bu Hikayeleri Daha Okumadınız mı?


MASAL KATEGORİLERİ

Masal Oku
Dini Masallar
Eğitici Masallar
Türk masalları
Baba Masalları (Youtube)

İlginizi Çekecek Hikayeler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *